Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia, poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch pracowniach gastronomicznych, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta.
W pięcioletnim cyklu kształcenia Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywa dodatkowe umiejętności poprzez udział w ponadprogramowych kursach barmańskich i kelnerskich, a także podnosi swoje kwalifikacje zawodowe poprzez udział w projektach z zakresu cukiernictwa „ Monoporcje” oraz „ Domek z piernika- dekorowanie lukrem królewskim”.
Uczniowie tego kierunku mają do wyboru szeroką gamę praktyk zawodowych w restauracjach, hotelach, pensjonatach oraz w ramach programu Erasmus + mogą odbywać 2 tygodniowe staże zagraniczne w Portugalii, Hiszpanii oraz we Włoszech.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Absolwenci kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mogą kontynuować dalszą naukę na studiach w Akademii Nauk Stosowanych w Koninie na kierunku dietetyka otrzymując dodatkowe punkty podczas rekrutacji.
Kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Uczniowie uczą się sporządzać potrawy i napoje zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Przedmioty rozszerzone: język angielski